6 April, 2020

Tjäna pengar på internet

Jag har ofta läst och fått frågan ”Hur tjänar man pengar på Internet?

Några i klassen har frågat mig lite hur det här med affiliate, marknadsföra en hemsida och tjäna pengar på Internet fungerar?

Hur går man tillväga? Vart börjar man? Vad är affiliate?

Jag kommer skriva i några delar här på min blogg om hur man kan gå tillväga, från ruta 1 och fram till dess att sidan förhoppningsvis börjar ranka högt på Google och generera pengar.

Jag utgår ifrån de 2 vanligaste metoderna när det kommer till att tjäna pengar på internet: Adsense marknadsföring och Affiliate marknadsföring.

 

Adsense marknadsföringAdsense marknadsföring

Adsense marknadsföring går ut på att man bygger en hemsida/blogg utformad specifikt efter ett ämne. Man kan tex skriva om fotboll, mode, hälsokost, träning etc. På sidan lägger man sedan upp Adsense länkar som generar pengar för varje klick.

Vad är Adsense?

Adsense är ett sk. innehållsrelaterat annonsprogram som ägs av Google. Kortfattat betyder det att det reklammaterial du hämtar från Adsense automatiskt läser av innehållet på din sida och sedan visar relevanta annonser. Skriver du om tex fotboll så kommer Adsense visa annonser relaterade till fotboll, vilket gör att dina besökare är mer benägna att klicka på länkarna än om de hade handlat om smink och handväskor.

Vem kan använda Adsense?

Adsense är öppet för vem som helst. Privatperson eller företag spelar ingen roll. Du kan enkelt registrera dig på https://www.google.com/adsense/ och komma igång med din annonsering inom några timmar. Inne på ditt konto hittar du sedan nödvändig kod som du kan klistra in på din sida. Här finns en mängd olika möjligheter att välja färger, storlekar etc.

Denna artikel är endast tänkt som en introduktion till att tjäna pengar på Internet. Att tjäna pengar på Adsense är betydligt djupare än det kan verka. Hur mycket man tjänar per klick bestäms helt av de annonsörer som valt att synas efter vissa sökord. Det är därför vanligt bland ”eliten” inom onlinemarknadsföring att man letar efter de sökord/nischer inom Adsene där annonsörer betalar mest per klick. Detta leder i sin tur att det blir stenhård konkurrens bland de mest lönsamma nischerna och väldigt svårt att ranka högt för relaterade sökord på Google. Nischer som brukar ge mycket per klick är Lån, försäkringar etc.

Det är även en hel vetenskap om var man ska placera Adsense reklamen på sin sida. Ett vanligt trick är att man försöker kamouflera Adsense reklamen mot övrigt innehåll på sidan. Tex försöker man ofta att lägga länkarna nära sin huvudmeny högst upp för att försöka lura besökare att tro att Adsense reklamen hör till navigeringen av sidan.

 

Affiliate marknadsföringAffiliate marknadsföring

Den stora skillnaden mot Adsense marknadsföring är att här tjänar du istället pengar på att sälja något åt ett företag. Man brukar dela upp det hela i ”Sales” och ”Leads”.

En sale är som namnet antyder att man säljer något. Du kanske skapat en sida som handlar om träning. Du skulle då sedan kunna hämta reklam via ett affiliate nätverk för tex Gymgrossisten.com som säljer kosttillskott. När sedan en besökare på din sida blir intresserad och klickar sig in till Gymgrossiten.com och bestämer sig för att köpa något så spåras det till dig och du tjänar pengar beroende på hur mycket personen handlade för.

Ett lead kan istället vara att du skapat en hemsida som handlar om tex dejting och dejtingsajter. På samma sätt som i exemplet för sale, hämtar du även här reklam/banners från ett affiliate nätverk och lägger upp på din sida. Men skillnaden mot ett sale är att du här kan få betalt för när någon tex registrerar sig gratis på en dejtingsajt (passande reklam för en sida som skriver om dejting och dejtingsajter). Användaren behövde alltså inte köpa något, utan han / hon gjorde bara ett aktivt val och registrerade sig på en sida som du gjort reklam för.

Sale=du får provision i % eller en fast summa när du säljer något åt ett företag.

Lead=du får provision (nästan alltid i en fast summa) när någon aktivt gör något åt ett företag. Vanliga typer av ”leads” är när någon registrerar sig på en sida, går med i ett nyhetsbrev, deltar i tävlingar etc.

Vad är ett affiliate nätverk?

Ett affiliate nätverk knyter ihop företag som vill annonsera olika produkter/tjänster på Internet. En smart lösning för företagen då man slipper ägna lång tid åt att sitta och leta igenom stora delar av nätet efter potentiella sidor där man kan marknadsföra sig. Istället anknyter man sig bara till ett affiliatenätverk och låter oss ”vanliga användare” ladda ner deras reklammaterial för att marknadsföra på bloggar och olika hemsidor. På en del affiliate nätverk måste man först ansöka till respektive företag man vill göra reklam åt. Detta för att vissa företag kanske inte vill förknippas med sidor som har olämpligt innehåll. Men det finns även affiliate nätverk där ingen sådan ansökan krävs utan det är fritt fram att göra reklam åt de företag som finns anknytna.

Jag känner mig fortfarande förvirrad, förklara mer för mig som ”vanlig användare” hur det fungerar?

Exempel på olika affiliate nätverk är: Tradedoubler.com | Euroads.se | Guavamedia.com

På dessa sidor finns det en samling av företag som valt att ansluta sig för att de har något de vill marknadsföra på Internet.

Det kan vara tex ett hälsokostföretag som vill marknadsföra ett prova-på-paket av Omega-3. Det kan vara Nelly.com som ger provision för kunder som du värvar från din hemsida och som sedan köper något i deras webbshop.

Det är fritt fram för dig att välja och vraka bland alla företag och hitta något som du tror skulle passa att marknadsföra på din hemsida. Här gäller det dock att tänka efter lite. Medan Adsense läser av innehållet på din sida och alltid visar relevanta annonser, så är det helt upp till dig vad du väljer för produkter/tjänster att göra reklam för när det kommer till affiliate marknadsföring.

Vill du göra reklam för baby-leksaker på en sida ämnat för World of warcraft så är det fullt möjligt, men räkna heller inte med att du kommer tjäna några pengar då målgruppen är helt missanpassad.

Precis som med Adsense kommer jag gå in mer på djupet med affiliate marknadsföring i kommande artiklar, men börja gärna med att registrera dig på något affiliate nätverk för att få en bättre uppfattning om hur de fungerar.

Lämna en kommentar

*