18 August, 2022

Självdisciplin & motivation – få saker gjorda mer effektivt

Att vara egen företagare är för många drömmen. Inte bara kan du sätta dina egna arbetstider, du har även full kontroll över hela verksamheten och är din egen boss! Visst låter det toppen, och är. Ett vanligt problem för egen företagare, eller för dig som är på vägen mot att nå dina drömmar och jobbar mycket självständigt, är att lyckas hålla självdisciplin, finna motivation och få saker gjorda.

I dagens mediesamhälle finns det allt för många saker som lätt kan distrahera ditt arbete. Facebook, Youtube, Twitter + din vanliga rutin av sidor du dagligen besöker när du känner att du börjar tappa motivationen och slöar till. För att inte tala om smartphones med alla appar som blippar om nya saker som ”måste kollas” hela tiden.

Så hur kan jag stänga av denna djungel av distraktionsmoment? Hur får jag mer ork och motivering att ta tag i alla mina projekt? Hur kan jag jobba mer effektivt och samtidigt känna mig avslappnad när jag väl ska koppla av och göra något roligt?

Jag har jobbat mycket självständigt genom åren med många olika projekt igång samtidigt och även drivit eget företag. Jag vet hur det är att vakna upp och känna att idag ska jag få mycket gjort, för att när det väl är dags att gå och lägga sig så sitter jag fortfarande kvar i morgonrocken och har knappt börjat med det som var tänkt att göras under dagen.

Nedan kommer en del punkter som jag lärt mig genom åren och som hjälpt mig att hålla bättre självdisciplin, finna motivationen igen och få saker gjorda mer effektivt!

 

StrukturSjälvdisciplin

För mig den definitivt viktigaste biten när det kommer till att jobba självständigt. Det är ett måste om du har flera projekt i luften samtidigt, annars kommer du inte komma någonvart med något av dina projekt, utan bara hatta lite fram och tillbaka med det som för stunden känns lättast och minst jobbigt att ta tag i.

Så hur får man en bättre struktur?

I mitt fall där jag jobbar med olika hemsidor så blir varje hemsida varsitt projekt som sedan bryts ner i mindre projekt. Varje mindre projekt bryts sedan ner i uppgifter som måste utföras, för att uppnå målet med de olika projekten.

T.ex. min sida GratisShoppen.se

Ett projekt kan vara att nå topp 3 för sökordet ”gratis varuprover”.
Ett annat projekt för GratisShoppen kan vara att göra en bättre företagssida på Facebook och få fler ”likes”.

För båda dessa projekten reflekterar jag sedan över allt som kan tänkas göras för att uppnå dessa mål. Jag brukar ofta börja med att brainstorma och skriva ner så mycket jag kan komma på som skulle kunna hjälpa mig att uppnå dessa mål. Därefter sorterar jag i en ”to-do list” i rangordning vad som är viktigast överst och sedan nedåt.

Det finns olika program man kan använda sig av för att förenkla denna strukturering av projekten. Själv använder jag ett program som heter Taskmerlin som jag funnit passa mig perfekt och som delvis bygger på boken ”Getting things done” som jag även varmt kan rekommendera.

 

Schemalägg ditt arbete

Ett för mig nödvändigt tillvägagångssätt för att få något gjort om dagarna är att sätta upp specifika tider där jag arbetar med mina projekt. Det blir väldigt lätt att man annars fastnar i annat som är mycket roligare för stunden som att spela spel och vips så har det blivit kväll och du har ingen ork alls kvar att längre ta tag i något av dina projekt, och den klassiska tankefrasen ”jag gör det imorgon istället” infinner sig.
Som jag nämnde ovan så har du som egen företagare möjligheten att sätta egna arbetstider. Är du morgontrött? Börja lite senare på förmiddagen, men sätt upp arbetstider som du sedan följer! Låt heller inget distrahera dig under dessa arbetstider. Stäng ner Facebook, avsluta appar på mobilen etc. Låt dig heller inte lockas iväg av att någon kompis ringer och vill hitta på något. Hur skulle det se ut om du var anställd på ett företag och plötsligt bara drog iväg för att en kompis vill hitta på något skoj? Du skulle få sparken med omedelbar verkan.

 

Komma igång på morgonen

Något som jag märkt genom åren är att om jag inte börjar med att göra något aktivt direkt innan eller efter frukosten så kommer jag aldrig igång ordentligt och får energi att göra något. Det som om hjärnan stannar kvar i ett halvvaket tillstånd och jag finner aldrig energin att sätta igång med något projekt som kräver skärpa och fokus. Inga Redbull i världen hjälper heller.
Mest effektivast är att gå ut och gå en promenad, men det kan räcka med nått så simpelt som att bara ta tag i disken, duscha, och göra mig i ordning som om jag skulle åka iväg till ett vanligt jobb (inte sitta kvar i morgonrocken t.ex.). Någonting bara som får mig att aktivera mig och få hjärnan att vakna till.

 

Träning och kost

Att sitta framför datorn hela dagarna leder snabbt till en känsla av slöhet, omotivation och oförmåga att ta tag i någon del av ett projekt som kräver lite tankeverksamhet. Låter man det hela gå tillräckligt långt med veckor av ingen träning och dålig kost hamnar man lätt i ett nästan apatiskt tillstånd där man verkligen inte får någonting gjort!
Att träna och hålla en någorlunda god kosthållning gör underverk för din energi och förmåga att ta tag i mer krävande uppgifter. Och nej, du behöver inte köpa ett dyrt gymkort, träna stenhårt 5 dagar i veckan och vända upp och ner på dina kostvanor. Det går att göra det hela väldigt enkelt. Som jag nämnde måste jag aktivera mig på morgonen för att få igång hjärnan. Börja med att gå en promenad på 20-30 min på morgonen. Lägg gärna till något löppass i veckan också. Att springa ett par gånger i veckan kommer leda till bättre kondition, vilket i sin tur gör att du lättare känner dig mer avslappnad och klartänkt. När det kommer till kosten gör jag det så enkelt att jag försöker hålla mig till tallriksmodellen. Dvs, 1/3 kolhydrater (potatis, fullkornsris/pasta) 1/3 protein (helst kyckling, fisk eller annat magrare kött) 1/3 grönsaker. Väldigt simpelt att följa!

 

Ta tag i personliga problem direkt!

Är det något som effektivt kan sätta käppar i hjulet för din verksamhet så är det när utomstående problem plötsligt uppstår. Det kan vara ekonomiska problem, relationer etc. Om du inte gör något åt dessa problem snarast kommer dom hela tiden att ligga och gnaga i bakhuvudet och påverka din motivation och ork till allting i livet. I dessa situationer gäller det även att tänka logiskt och inte drabbas av ”fight or flight”-känslor som lätt uppstår i dessa situationer. Du känner då stress, ångest och kan drabbas av panikkänslor. Att vi reagerar på detta sätt härstammar från långt bak i tiden när vi var tvungna att vara ute och jaga och tampas med vilda farliga djur, närliggande stammar och andra faror. I dagens moderna samhälle har vi inte dessa faror, men ”fight or flight”- tillståndet finns fortfarande kvar och slår ofta till i situationer som dessa. Genom att försöka tänka logiskt i dessa situationer och se till hur problemet kan tas itu med på bästa sätt och i ett tidigt skede kan du undvika att drabbas av stress och utmattningskänslor. Istället, om du löser problemet kan du uppleva raka motsatsen. Ett välbefinnande uppstår och motivationen flödar som aldrig förr, ditt arbete går i rakektfart framåt. Så gör dig själv en tjänst, låt aldrig personliga problem låta och ligga gro för länge.

 

Lär av dina misstag

Det är lätt att känna att vissa uppgifter är för svåra. Jag kan inte det här, jag är inte säkert på hur man utför det här korrekt. Det är lätt att drabbas av egenskaper som kännetecknas hos en perfektionist när man driver eget företag/jobbar självständigt med projekt. När du därför känner dig osäker på hur en uppgift ska utföras är det lätt att snabbt ge upp för att du inte riktigt vet hur den ska utföras. Istället blir du sittandes och gör ingenting. Men man lär sig av sina misstag som man brukar säga. Om något känns svårt blir det automatiskt jobbigt, men om du försöker så kommer du ofta märka att du klarar mer än du tror. Och om du gör ett misstag så vet du att du i alla fall försökt och du lärde dig garanterat något på vägen, istället för att suttit passiv och tyckt uppgiften varit för svår.

 

Jag har så mycket att göra, jag vet inte vart jag ska börja!

Med många projekt i luften är det lätt att allt känns överväldigande och du mattas lätt ut av bara tanken på allt som måste göras och blir ofta istället sittandes med att göra något som du INTE skulle göra (Facebook eller spela spel t.ex.). Sätt låga mål för varje dag. Så länge du gör NÅGOT så går dina projekt framåt. När man väl börjar med någon uppgift så kommer man även ofta på sig själv med att saker och ting bara flyter på och man får helt plötsligt en massa saker gjorda.

 

När motivationen ändå är låg

Ingen är perfekt. Ingen. Det kommer vara dagar då energin bara inte finns där trots att du följer ditt schema, har din struktur under kontroll och äter och sover tillräckligt. Ibland kan det vara bra att ta en paus och göra något som får tankarna på helt andra saker. Något som brukar vara mycket effektivt är att ägna sig åt någon sport, det är nästintill omöjligt att tänka på saker som rör ditt företag eller uppgifter som måste göras medans du susar ner för svarta pisten på en snowboard, det kräver din fulla koncentration. Men även lugnare saker som att fiska, spela ett instrument kan fungera mycket bra.

Andra små tips som kan vara bra under dessa dagar:

  • Ha en bakgrundsbild på datorn med något som känns motiverande. Det kan vara ett budskap, en plats på jorden du gärna vill besöka, en sportbil du drömmer om att kunna köpa någon gång i framtiden.
  • Tänk på dina mål. Just nu kanske du har 100 småuppgifter framför dig som alla känns som en blyklump att ta tag i. Men varför gör du alla dessa småuppgifter? Jo, för att nå ditt stora drömmål med alla dina projekt. Lyckas du sedan uppnå flera av dina stora mål/milstolpar så kanske verksamheten få ordentlig fart och kanske kan du rent av köpa den där sportbilen du drömt om inom en överskådlig framtid.

Det finns många historier om framgångrika entreprenörer som började helt utfattiga och som idag är mångmiljonärer. Vad är gemensamt för dessa personer? Jo, dom levde till 100% efter sin vision om att en dag lyckas med sina mål och gav aldrig upp eller lät sig distraheras av andra saker i livet.

Lämna en kommentar

*