6 April, 2020

Onlinemarknadsförare – Skolprojekt

Vi har fått en uppgift i skolan, eller rättare sagt en liten tävling (dock bara mest på skoj). Vem kan ranka bäst för sökordet onlinemarknadsförare? Jag tyckte då det var passande att berätta lite mer om utbildningen jag går som heter just onlinemarknadsförare.

Utbildningen är en ettårig (200p) YH-utbildning dom anordnas av Medieinstitutet. Tidigare hette denna typ av ubildning KY, men nu har man alltså bytt namn till YH istället.

Utbildningen är den första av sitt slag i Sverige och många företag har visat stort intresse för oss elever på denna utbildning då onlinemarknadsföring är ett ämne som är riktigt hett just nu. Som företag måste du i dagens samhälle synas på internet, annars finns du inte. Och det är just i detta tillfälle vi onlinemarknadsförare kommer in i bilden för att hjälpa företag att synas på internet!

Onlinemarknadsföring

Onlinemarknadförare är ett ganska brett begrepp där man bl.a. kan jobba som:

 • Onlinemarknadsförare
 • Sökmotoroptimerare
 • Omvärldsbevakare sociala medier
 • Ads-annonsör
 • Webbanalytiker
 • Affiliate manager
 • Affiliate coordinator
 • Med mera…

Varför jag vill jobba som onlinemarknadsförare?

Jag har sedan några år tillbaka på egen hand lärt mig en del om just onlinemarknadsföring. Jag kan inte specifikt komma ihåg exakt vad som fick mig att bli intresserad av detta ämne, men internet och designa hemsidor är något som jag alltid tyckt varit roligt, så utvecklingen därifrån var nog naturlig när jag började höra talas om folk som levde på att marknadsföra olika hemsidor på Internet.

Som du kan se i punktlistan ovan är sökmotoroptimerare någon man kan jobba som inom onlinemarknadsföring. Detta är det ämne jag kommer satsa mest på eftersom det är det jag tycker är roligast och redan har bäst kunskap inom. Jag har sedan tidigare flera sidor som jag uppnått topp-placeringar på Google med. I min kommande Portfolio här på bloggen kommer du kunna läsa om de sidor jag arbetat med och olika placeringar jag uppnått.

Avslutningsvis vill jag säga att tycker denna utbildning som onlinemarknadsförare är det roligaste och mest lärorikaste jag varit med om. Onlinemarknadsföring är verkligen min stora hobby! Man brukar säga att det är få förunnat att kunna få jobba med sin hobby, men jag känner att jag är på god väg att nå dit!

 

Uppdatering 31/7 2012

Jag kände nu såhär i efterhand efter att jag tagit examen i onlinemarknadsföring att det var dags att göra en återblick av detta inlägg som jag gjorde under vår pågående tävling. Mycket har hänt i SEO-världen sedan detta publicerades, vilket denna graf nedan tydligt visar :)

onlinemarknadsförare sökordshistorik

Vad hände? Jo som tydligt visas vann jag denna tävling då jag uppnådde placering #2 i Google för sökordet ”onlinemarknadsförare”. Men den 16/11 2011 efter att tävlingen var avslutad och jag börjat fokusera på andra saker tappade plötsligt sidan placeringar drastiskt.

Vid denna tidpunkt var Googles uppdatering Penguin ännu ett okänt fenomen. Jag kan erkänna att jag använda mig av lite billiga tricks för att vinna denna tävling, jag var medveten om att det kunde bita mig tillbaka längre fram – som synes ovan – men det spelade mig ingen roll eftersom tanken var att bara använda denna blogg att experimentera med olika SEO-tekniker under skolans gång. Dessa ”billiga tricks” var även något som vid den tidpunkten fungerande väldigt bra och som användes flitigt i nischer med hög konkurrens som poker, gambling m.fl. Det var ett måste att använda dessa tekniker (även kallad blackhat) för att överhuvudtaget ha en chans att nå förstasidan för dessa sökord med extrem konkurrens. Googles uppdatering Penguin lanserades som ett steg i att försöka motverka dessa tekniker. De flesta inom SEO-världen är dock överens om att Google har gått ut för hårt med denna uppdatering och vänt upp och ner på många nischer. Det finns många roliga exempel med sidor som är nästan tomma, inte uppdaterade på +5 år och orelaterade till ämnet som ligger på förstasidan för sökord med hög konkurrens. Google jobbar dock hela tiden med att finjustera sina algoritmer så med tiden har en del av de grövsta misstagen åtgärdats, men fortfarande så är det stor ovisshet bland alla som jobbar med sökmotoroptimering vad som egentligen fungerar och inte. Google Penguin har även öppnat dörrarna för det vi alla fruktat – Negative SEO. Eftersom Google nu är så känslig i vad som betraktas som negativ påverkan av en hemsida, har det blivit möjligt att sänka konkurrenter i sökresultatet genom att spamma dom med skräplänkar.

Nog om Penguin. Vad som gjorde att jag sjönk för sökordet ”onlinemarknadsförare” var helt enkelt att jag byggde för många länkar av låg kvalitet under för kort tid till en helt nystartad domän och sedan helt slutade bygga länkar när jag uppnått mitt önskade resultat . Det var välkänt då (innan Penguin), och jag visste om det, att det kunde ha negativ påverkan. Men som jag nämnde var denna blogg tänkt att främst vara ett experiment under skolans gång.

Nu kommer jag istället göra ett nytt experiment, är det möjligt att återta min placering för sökordet ”onlinemarknadsförare” efter att ha blivit bestraffad?

Kommentarer

 1. Hehe, gillar bilden, njut medan det varar ;-)

 2. Ingrid säger:

  Friskt vågat – hälften vunnet! Lycka till med din utbildning och hoppas du får det jobb du önskar dig!

Lämna en kommentar

*